Sıkça Sorulan Sorular

Girişim Sermayesi Portföy Yönetim Şirketi (GSPYŞ) nedir?

Girişim Sermayesi Portföy Yönetim Şirketi, ana faaliyet konusu girişim sermayesi yatırım fonlarının kurulması ve yönetimi olan ve anonim ortaklık şeklinde kurulan sermaye piyasası kurumudur.

Maxis’in kuruluş amacı ve hedefi nedir?

Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. (“Maxis”)’nin kuruluş amacı, girişim sermayesi yatırımlarına ilgi duyan uzun vadeli perspektife sahip nitelikli yatırımcılarla büyüme vadeden girişim şirketlerinin sermaye ihtiyaçlarını buluşturan girişim sermayesi yatırım fonlarının kurulması ve yönetilmesidir.

Maxis’in hedefi, yatırımcıların aldıkları riske uygun getiri beklentilerine cevap verilmesi ve girişim şirketlerinin sürdürülebilir hızlı büyümesine ve kurumsallaşmasına sağlanacak yönetim katkısı ile kalıcı değer oluşturmaktır.

Girişim şirketi nedir?

Girişim şirketleri, büyüme ve katma değer üretme potansiyeline sahip olan, operasyonel, üretim ya da satış performansının geliştirilmesi suretiyle yüksek getiri beklentisi sunabilen ve verilecek finansal ve/veya kurumsal destekle faaliyet amaçlarını gerçekleştirebilecek durumda olan şirketlerdir. Girişim şirketlerinin Türkiye’de kurulu olmaları veya yatırım yapıldığı tarih itibarıyla yurt dışında kurulu olmakla birlikte son yıllık veya yatırım yapılan tarihe en yakın tarihli finansal tablolarına göre varlıklarının en az %51’inin Türkiye’de kurulu bağlı ortaklık ya da iştiraklerden oluşması gerekir.

Girişim Sermayesi nedir?

Türkiye’de kökeni 1990’lı yılların sonunda başlayan girişim sermayesi, orta vadeli stratejik planlama kapsamında; şirketlere yatırım yapılması, şirketlerin büyümelerine ve kurumsal gelişimlerine katkı sağlanması ve hedeflenen süre sonunda şirketlerin elden çıkartılması suretiyle kar elde edilmesini amaçlayan uzun vadeli yatırım faaliyetidir.

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) nedir?

Nitelikli yatırımcılardan katılma payları karşılığında toplanan paralarla, pay sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenmiş varlıklardan oluşan portföyü işletmek amacıyla yetkili portföy yönetim şirketleri tarafından süreli olarak kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan malvarlığıdır. Kurucusu olduğumuz GSYF’lerde yatırımcılar, belirli bir taahhüt kapsamında fona ihtiyaç olduğunda sermaye sağlamayı bir sözleşme aracılığıyla kabul ederler.

GSYF'lere kimler yatırım yapabilir?

Yalnızca nitelikli yatırımcılar katılma payı alarak GSYF'lere yatırım yapabilirler.

Nitelikli yatırımcı kimdir?

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) sermaye piyasası araçlarının satışına ilişkin düzenlemelerinde tanımlanan kişiler ile 15/2/2013 tarihli ve 28560 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik’te tanımlanan bireysel katılım yatırımcısı lisansına ve belirli mali güç ve deneyime sahip olan yatırımcılardır.

Fon Katılma Payı nedir?

Fon Katılma Payı, yatırımcının sahip olduğu hakları taşıyan ve fona katılımını gösteren ve kayden izlenen fon tarafından ihraç edilen sermaye piyasası aracını ifade etmektedir.

Fon Katılma Payı nasıl alınır?

Girişim Sermayesi Fonu Katılma Payı, fonun ihraç belgesinde belirlenen şartlar çerçevesinde, sadece nitelikli yatırımcılara satılabilir. Satış süreci, ihraç belgesinin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylanmasını takiben başlar ve belirlenen dağıtım kanalları aracılığıyla gerçekleştirilir. Yatırımcılar, fonun satış başlangıç tarihinden itibaren katılma paylarını satın alabilirler.

GSYF Katılma Payları’nı ne zaman satabilirim veya iade edebilirim?

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu katılma payları, genel olarak vade sonuna kadar satılamaz veya iade edilemez. GSYF'ler, uzun vadeli yatırımlar yapmayı hedefleyen kapalı uçlu fonlar oldukları için, yatırımcıların fon paylarını günlük olarak alıp satması mümkün değildir. Yatırımcılar, fonun portföyündeki şirketlerden veya projelerden çıkış yapılması sonucunda elde edilen gelirlerle geri ödeme alabilirler. Bu geri ödemeler, fonun kâr dağıtım politikası doğrultusunda yatırımcılara periyodik olarak yapılabilir, ancak bu genellikle fonun vadesi sonunda veya yatırım yapılan şirketlerden çıkış gerçekleştiğinde olur.

GSYF Katılma Payı sahibi olarak özel bir yükümlülüğüm var mı?

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu katılma payı sahiplerinin özel bir yükümlülüğü yoktur. Yatırımcıların tek yükümlülüğü, taahhüt edilen yatırım tutarının, fon tarafından çağrıldığında ödenmesidir. GSYF'lerde yatırımcılar, belirlenen taahhüt tutarlarını fonun ihtiyaçlarına göre aşamalı olarak öderler. Bu süreç, yatırım yapılacak projelerin veya şirketlerin finansman ihtiyacına göre şekillenir.

GSYF süresi ne kadar?

GSYF'nin süresi, fonun ihraç belgesinde belirtilir. Fonlar genellikle belirli süreli olarak kurulurlar ve bu süre, fonun yatırım stratejisine, hedeflerine ve portföy yapısına göre değişebilir. Dünyada girişim sermayesi yatırım fonlarının süresi genellikle 10 yıl olarak belirlenmektedir. Fon süresi sona erdiğinde, fon tasfiye edilir ve varlıklar yatırımcılara dağıtılır.

GSYF hangi şirketlere yatırım yapar?

GSYF, genellikle büyüme potansiyeli olan ve katma değer üretme kapasitesine sahip girişim şirketlerine yatırım yapar. Yatırım yapılan girişim şirketlerinin, Türkiye’de kurulu olmaları veya yatırım yapıldığı tarih itibarıyla yurt dışında kurulu olmakla birlikte son yıllık veya yatırım yapılan tarihe en yakın tarihli finansal tablolarına göre varlıklarının en az %51’inin Türkiye’de kurulu bağlı ortaklık ya da iştiraklerden oluşması gerekir. GSYF’nin yatırım yaptığı şirketlerin operasyonel, üretim veya satış performanslarının geliştirilmesiyle yüksek getiri sağlaması beklenir.

Fonun portföy saklama hizmeti nedir?

Fonun portföy saklama hizmeti, fon portföyündeki varlıkların güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayan hizmettir. Bu hizmet, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirilir ve bir portföy saklama kuruluşu tarafından sağlanır. Saklama hizmeti kapsamında, fon varlıkları fiziken veya kayden saklanır ve fon adına yapılan tüm işlemler kayıt altına alınır. Portföy saklayıcısı, fon varlıklarının fon kurucusu veya yöneticisinden bağımsız olarak korunmasından sorumludur.

Fonun yatırım stratejisi nasıl belirlenir?

Fonun yatırım stratejisi, fonun ihraç belgesinde belirlenir. Bu strateji, fonun hangi tür varlıklara yatırım yapacağını, hangi sektörlere odaklanacağını ve risk yönetim ilkelerini kapsar. Yatırım stratejisi, fonun amacı doğrultusunda, yatırımcıların beklentilerini karşılayacak şekilde düzenlenir ve girişim sermayesi yatırımlarını optimize edecek şekilde yapılandırılır. Strateji aynı zamanda fonun portföy yöneticisi tarafından uygulanır ve yönetilir.

ARGE teşvikleri kapsamında yatırım zorunluluğu nedir?

4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da yapılan son düzenlemeler kapsamında, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi olan işletmelerin, yıllık vergi beyannamesinde yararlandıkları indirim tutarının belirli bir kısmını girişim sermayesi yatırım fonlarına ya da girişimci firmalara aktarmaları gerekmektedir. Maxis bünyesindeki Maxis Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu bu kapsamda yatırım yapılabilecek fonlar arasında yer almaktadır.